Kołduny Litewskie

Kołduny Litewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • jajko

    1
  • woda

    3/4 ml
  • cebula

    1
  • majeranek Prymat

    2 łyzeczki
  • ziele angielskie

    1/4 łyżeczki
  • wieprzowina

    45 (chuda)
  • wołowina

    45 (chuda)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować na rosole lub w osolonej wodzie. Podawać z barszczem lub tłuszczem :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

24.10.2015 14:26
pracochłonne, ale warto

Katarzyna47

24.08.2012 18:59
Super

bercik1

06.08.2011 23:51
Ciekawie wyglądają.

Margo1

13.06.2011 04:11
wyglądaja apetycznie

szajba2

31.03.2011 16:37
co by to nie było podoba mi się

SmacznaPyza

25.01.2011 15:58
na zdjęciu to raczej pyzy...

Barbara55

24.01.2011 15:47
nawet ciekawe

Henryka2

23.01.2011 18:08
Klasyczne potrzebują łoju, masz rację, Buniu, ale teraz coraz częściej czytam o innych farszach.

Babciagramolka

21.01.2011 17:13
Kołduny z tego co pamiętam potrzebują łoju i podaje sie je w rosole

kielcok1

19.01.2011 14:21
dobrze się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat