Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z czerwonej porzeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwona porzeczka 920 g
cukier 92 + 420 g

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z czerwonej porzeczki

Kroki postępowania

1
Porzeczki „obieramy” z gałązek i dokładnie myjemy. Ważymy i wsypujemy do garnka z grubym dnem. Na każdy kilogram galaretki dosypujemy 100g cukru (ja miałam 920g porzeczek, więc dodałam 92g cukru).
Krok 1 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
2
Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny popękać i puścić sok, możemy odrobinę pomóc, rozgniatając porzeczki łyżką. Zawartość garnka przecieramy przez drobne sitko. Najlepiej jest to zrobić od razu do naczynia z miarką, bo będziemy mierzyć objętość soku.
Sok przelewamy do czystego garnka, na każdy litr soku dodajemy 700g cukru (ja miałam 600ml soku, więc dodałam 420g cukru). Gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
3
Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem
Krok 3 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
4
. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.
Krok 4 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 05.08.2012 07:53
mmmm fajna;)
sylwia / sytofala 30.07.2012 20:58
kusisz-kusisz :)
Justyna28 30.07.2012 13:55
świetna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak