Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane roladki cukiniowe z dorszem i serem feta
SOS: Pozostały ser feta rozcieramy łyżką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, pietruszkę, śmietanę, jogurt, mieszamy i wstawiamy do lodówki (ewentualnie możemy dodać pieprz ziołowy).
Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na 8 cienkich plastrów (jeśli cukinia ma nasiona, wtedy kroimy po 2 plastry z czterech stron cukinii). Na każdy plaster (przy końcu) nakładamy po jednym kawałku dorsza, dwa kawałki sera feta i zwijamy w rulonik. Każdą roladkę smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy aż cukinia będzie miękka a dorsz upieczony (około 5 minut w grillu elektrycznym).
Podajemy z przygotowanym sosem, sezonową surówką i grillowanymi ziemniaczkami (ja przed grillowaniem podgotowane, małe ziemniaczki mieszam z przyprawą do grilla ziołową).