Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z jabłek, brzoskwiń i dyni

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
brzoskwinie 2 kg
dynia 2 kg
sok z cytryny do smaku
cukier 1/2 kg
cukier waniliowy 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z jabłek, brzoskwiń i dyni

Jabłka obrać, pokroić, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w mniejsze kawałki.
Brzoskwinie przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić na kawałki.
Dynię obrać, pokroić w dużą kostkę usuwając pestki.
Owoce i dynię włożyć do dużego i szerokiego rondla, podlać szklanką wody, nakryć i rozgotować.
Odkryć pokrywkę i dalej dusić, aż nadmiar soku odparuje, a masa owocowa zgęstnieje.
Zmiksować na gładką masę, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać sok cytrynowy i dusić do zagęszczenia - można przełożyć do piekarnika, nastawić temperaturę 60-70*C i pozostawić na kilka godzin kontrolując co jakiś czas stopień gęstości.
Marmoladą napełnić słoiki, zakręcić szczelnymi pokrywkami i zapasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2012 08:07
POLECAM - smak jest super, a do tego wprowadzamy do diety jeszcze więcej karotenu z dyni i brzoskwiń :)
edi 02.09.2012 15:51
z jabłek są najlepsze
usmiech 20.08.2012 18:53
muszę spróbować
Justa32 16.08.2012 18:57
smaczne
Kuchareczka2 09.08.2012 14:10
znakomite
SylwiaMagdaSabin 01.08.2012 17:14
super
iziona 26.07.2012 08:13
Z brzoskwiniami i dynią, oj muszą być pyszne
niedozywiona 25.07.2012 22:17
mój dziadek robi najlepsze powidła na świecie i mimo wszystko nie chciałabym z nim zacząć konkurować :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak