Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami Konrada Birka
Podudzia z kurczaka zagrodowego przełożyć do miski razem z pokrojonymi w cząstki gruszkami, słupkami marchewek, selera, pietruszki, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia i opiekanymi ziemniakami.
Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.