Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka
Następnie dodajemy żółtko, oraz masło.
Masło tniemy nożem jak najdrobniej (jest to istotnie, ponieważ w ten sposób nie ogrzewamy i nie topimy masy)
Gdy masło jest już drobno posiekane, wyrabiamy ciasto (staramy się zrobić to w miarę szybko)
Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 godz.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, oraz rozwałkowujemy je na placek grubości ok 3-4 mm (warto jest wałkować je na folii jak również przez folię. Ciasto nie przykleja nam się wtedy do wałka, oraz łatwiej jest przełożyć ciasteczka na blachę)
Wycinamy ciasteczka w dowolne kształty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią ( ok 5-10 min - w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej wypieczone)
Po przestygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem
Smacznego