Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z żółtym serem i ziołami
Francuski sos beszamelowy z dodatkiem żółtego sera to ciekawa alternatywa do klasycznej wersji. Ten sos to kaloryczna bomba, ale idealnie komponuje się z zapiekankami warzywnymi. Dlatego raz na jakiś czas, polecam się na niego skusić a nie pożałujecie.
A Wy do czego dodajecie Francuski sos beszamelowy z dodatkiem żółtego sera? Napiszcie w komentarzach.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko.
Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem, gałką i ziołami, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser.
Sosem polewać wszystko, co idzie do zapiekania:)