Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu gniazdka z mięsem pod beszamelem
Uwielbiam zapiekanki bo są szybkie i pożywne.
Gniazdka makaronowe z mięsem mielonym i beszamelem to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuje na obiad lub kolację.
Jeśli nie macie makaronu gniazdek możecie wykorzystać inny rodzaj. Też będzie pysznie.
Kto już zajadał - Gniazdka makaronowe z mięsem mielonym i beszamelem?
Kroki postępowania
Mięso mielone smażymy na patelni, dodajemy kukurydzę i pokrojonego pomidora.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wtedy się nie skleja.
Robimy sos beszamelowy: roztapiamy łyżkę masła z mąką, wlewamy pomału mleko, cały czas mieszając. Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, przekładamy makaron. Na makaron wykładamy mięso.
Na wszystko wylewamy sos beszamelowy.
Ser ścieramy na dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.
Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.