Zapiekanka sabaudzla

Zapiekanka sabaudzla

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    2 kg
  • żółty ser

    25 dkg
  • grzybowy rosól z kostki

    1,5 litra
  • masło

    10 dkg
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. 3/4 porcji masła utrzeć z solą, posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać z ziemniakami. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku i natłuścić, posypać łyżką sera. Włożyć ziemniaki, zalać rosołem, posypać resztą sera i przykryć wiórkami pozostałego masła. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, a gdy tylko potrawa zacznie się gotować - zmniejszyć temp. do 180 stopni. Gdy wierzch zapiekanki przyrumieni się, przykryć folią aluminiową i dalej zapiekać - około 2 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

29.01.2011 16:02
Ciekawe danie

lucyna15

10.07.2010 10:03
fajne

Monika193

10.07.2010 09:48
Przepraszam , nazwa przepisu to Zapiekanka sabaudzka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat