Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem

Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • cukinia

    30 dag
  • szpinak

    60 gram
  • cebula

    0,5
  • czosnek ząbki

    2
  • jajko

    1
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • ketchup

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na wąskich oczkach. Żółtą cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy środek, a pozostałą część, łącznie ze skórką ścieramy na tarce o tej samej wielkości co ziemniaki. Utartą cukinię odciskamy i dodajemy do ziemniaków.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem
Szpinak myjemy, a następnie siekamy w większe kawałki – dodajemy do pozostałych warzyw.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem
Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy i przekładamy do miski, gdzie wbijamy jajko, dodajemy mąkę i składniki doprawiamy obficie pieprzem – całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po obu stronach na rumiano cienkie placuszki
Krok 5 - Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem
Gotowe placki ziemniaczano – cukiniowo – szpinakowe układamy na talerzu, posypujemy solą i podajemy z ketchupem. Oryginalny przepis na smaczne placki ziemniaczane z sezonowymi dodatkami – jeszcze lepsze niż tradycyjne!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

01.05.2017 10:21
smaczne placuszki

kanu83

18.08.2012 21:25
rewelka

KasiaK90

27.07.2012 14:23
to ja też bym wpadła na takie placuszki jakbyś robiła jeszcze;)

pacpaw

18.07.2012 18:21
wyglądają obłędnie

Sroczka

17.07.2012 21:54
Też z chęcią wpadłabym na takie placuszki gdyby jeszcze były. Szkoda, że już nie ma.

Zdzisław

17.07.2012 14:04
tak apetyczne, że az miło

sylwia / sytofala

17.07.2012 13:56
oj kuszą na prawdę -kuszą

Mysiunia

17.07.2012 12:29
niestety, ale placuszki nie dziś były robione :) dziś na obiad mialam naleśniki z twarożkiem poziomkowym własnej roboty :) ale podobne placki też wieczorem będę smażyć dla siostry, ale już bez szpinaku, bo nie lubi :)

ziutula

17.07.2012 12:25
podaj adres a zaraz będę na te placuszki, nawet zimne zjem...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat