Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne bezy z czekoladą i bitą śmietaną
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Musi być naprawdę dobrze ubita. Możemy także wykonać test odwrócenia miski do góry nogami ;) Dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy. Następnie po łyżce (ważne) dodajemy cukier puder, cały czas miksując.
Pianę nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut, aż się wysuszą.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. umieszczając garnuszek nad gotującą się wodą. I smarujemy nią spody bez.
Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem, pod koniec dodając puder. Przekładamy nią bezy, złączając je po dwie.
Smacznego :)