Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek wiśniowy z tofu
Wiśnie wydrylować i dorzucić do blendera razem z cukrem - ponownie zmiksować.
Galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, po czym dolać wody do pojemnści 1/2 litra i odstawić do czasu, aż zacznie tżeć.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i wlać do masy serowo-wiśniowej.
Zmiksować na najwyższych obrotach i przelać do przygotowanej salaterki.
Wstawić do lodówki na 15-20 minut, żeby lekko stężał - na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie i ponownie wstawić do lodóki.
Wierzch serniczka zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.