Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi buraczane
1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i nadal podsmażamy. Kapustę drobno pokrojoną zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odcedzając ją na sicie. Dokładamy do mięsa i mieszamy przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy przez 15 minut. Farsz studzimy.
2. Przesianą mąkę przez sito wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Gorącą wodę wlewamy w to wgłębienie, dodajemy sok z buraków i zasypujemy mąką. Czekamy aż przestygnie i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na równej grubości placki. Przyrządem do pierogów wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.
W większym garnku, z wrzącą, lekko osoloną wodą i dodatkiem oliwy, gotujemy pierogi przez około 1-2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierogi polewamy podsmażonym boczkiem z pokrojoną w kostkę cebulą.