Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Pavlova
Białka ubijamy ze szczyptą soli w dużym garnku na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier puder, nie przestając miksować. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i przesiewamy kakao. Wlewamy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, śliską stroną do spodu. Wykładamy łyżką bezę. Możemy wcześniej narysować sobie okrąg na papierze, tak o średnicy ok. 25 cm.
Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika (180 st) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. Pieczemy około 1.5 godziny.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ją (nie wyjmujemy od razu).
Kremówkę ubijamy by była sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na wystudzoną bezą.
Dekorujemy startą mleczną czekoladą.
Smacznego :)