Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienite pączki
2. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, wyrównać.
3. Stolnicę wysypać mąką, układać pączki zlepione stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę. Osączać na papierowych serwetkach. Polukrować lub posypać pudrem.
Smacznego :)