Przepis i sposób przygotowania na: Cebularz z Milwaukee
5-6 cebul
jajko
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki maku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym maśle 10-12 minut. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Odstawić.
2. Połączyć w misce mąkę, proszek, masło i szczyptę soli, wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i krótko zagniatać. Ciastem wylepić dno tortownicy.
3. Na cieście rozłożyć cebulę, polać jajkiem ubitym ze śmietaną, posypać makiem i szczyptą gałki.
4. Placek piec w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni (około 30 minut). Podawać ciepły.
Smacznego!