Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki
Kroki postępowania
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w 2 centymetrowe plastry i oprószyć solą z obu stron.
Następnie przygotować marynatę: do miseczki wlać olej i dodać zmielony pieprz, czosnek granulowany ,roztarty w dłoniach tymianek, ostrą paprykę oraz wędzoną słodką paprykę (to właśnie ona nada naszej potrawie niepowtarzalny smak). Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Pokrojone plastry mięsa przełożyć do woreczka i wlać marynatę, wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć lub zawiązać woreczek, włożyć do miski i wstawić do lodówki na 24 godziny, do czasu do czasu poruszać workiem żeby marynata się równomiernie rozprowadziła na mięsie.
Zamarynowane mięso wraz z marynatą wyłożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec przez około 45-55 minut aż się ładnie zrumieni.
Gotową karkówkę pachnącą wędzonką wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz lub półmisek.
Podawać z pieczywem i warzywami, jest smaczna również na zimno. Smacznego.