babka jogurtowa przepyszna

babka jogurtowa przepyszna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka

    450g
  • cukier

    350g
  • jogurt naturalny

    300ml
  • olej

    200ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    10 kropli
  • rodzynki

    100g
  • kandyzowana skórka cytryniowa

    25g
  • kandyzowana skórka pomarańczy

    25g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne.

Rady:
Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

13.12.2012 19:29
pycha

Rafał10

13.07.2012 13:33
aaale ładnie wzorki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat