Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
Do dekoracji - polewa z białej czekolady i płatki migdałów
Ciasto:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut.
Polewa:
Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.
Wystudzić ciasto, udekorować polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)