Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Kawa ma być mocna, schłodzona- może być rozpuszczalna albo parzona.
Do jajek z maslem dodać 1/3 składników sypkich, wymieszać, wlać połowę płynnych – wymieszać, kolejną 1/3 sypkich, resztę płynów i na koniec pozostałą mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy.
Piec 1 godzinę, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Jeżyny przesmażyć z cukrem brązowym kilka minut. Ostudzić.
Schłodzone ciasto przekroić na połowę i posmarować jeżynami, polać też powstałym sokiem.
Włożyć do lodówki na 15/ 20 minut.
Schłodzoną , tężejącą śmietaną polać torcik i udekorować surowymi jeżynami.
Przepis na ciasto czekoladowe na bazie przepisu Donny Dooher.