Przepis i sposób przygotowania na: Charlotte truskawkowo – ananasowa
Truskawki (400 g) opłukać pod bieżącą wodą i odszypułkować. Przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru pudru i sok wyciśnięty z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Połączyć z 20 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Ostudzić.
Ubić 400 ml śmietany kremówki, dodając pod koniec ubijania 50 g cukru pudru. Dokładnie wymieszać z ostudzonym puree truskawkowym, tworząc tzw. krem bawarski. Przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkoptowy. Schłodzić w lodówce.
Świeży ananas obrać i pokroić na drobne kawałki. Zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru pudru i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu. Połączyć z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować krem bawarski o smaku ananasowym używając pozostałej śmietany, cukru pudru i puree ananasowego. Wyłożyć na warstwę truskawkową. Schłodzić w lodówce.
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu.
Udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. Deser schłodzić w lodówce.