Przepis i sposób przygotowania na: Kostka jagodowa
Kroki postępowania
Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia całkowitego.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną w 1,5 łyżki wrzącej wody żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.