Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt cytrynowy z jabłkami
Białka z 3 jaj ubić na sztywno. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, kwaskiem, cukrem i dodawać powoli ubite białka. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto. Piec w 180 stopniach około 35min.
Ciasto wyjąć z blaszki, wystudzić i przeciąć na pół.
Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek żelatyny i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wziąć trzepaczkę i ciągle mieszając dodawać do letniej galaretki serek homogenizowany. Odstawić do lodówki na 20 min (uważając by galaretka całkowicie nie stężała).
Spód ciasta włożyć do blaszki i wyłożyć prażone jabłka, zalać lekko stężającą galaretką, i położyć górę ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc.