Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zagrodowy pieczony ze świeżymi ziołami i cytryną Konrada Birka
Kurczaka zagrodowego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersiach i udach. Powstałe w ten sposób „kieszenie” natrzeć solą i pieprzem, a następnie wypełnić masłem połączonym z czosnkiem i świeżymi ziołami.
Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, nafaszerować cząstkami cytryny i natrzeć olejem połączonym ze skórką cytrynową, wędzoną słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny, aż skórka zacznie się rumienić. Należy pamiętać, aby co 15 minut polewać kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Do tego samego naczynia żaroodpornego możemy włożyć kilka młodych ziemniaków i piec je razem z kurczakiem.
Aromatycznego kurczaka zagrodowego podawać bezpośrednio po upieczeniu z ziemniakami, ulubionymi sałatami i sosem powstałym w trakcie pieczenia.