Przepis i sposób przygotowania na: porzeczkowe muffiny
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodając po jednym jajku ciągle miksować. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki dodawać do masy maślano-jajecznej ciągle miksując na małych obrotach. Delikatnie połączyć z jogurtem i sosem porzeczkowym. Nałożyć do foremek muffinowych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok 25-30 min (aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy).
Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukru nadal ubijać. Oba serki połączyć i wymieszać na gładką masę, połączyć z bitą śmietaną. Nakładać na wystudzone muffiny, przechowywać w lodówce.
Z przepisu wychodzi ok 36 muffinków standardowej wielkości.