Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soi
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- bułka tarta
Przyprawy : majeranek ,pieprz ziołowy ,
papryka, sól, curry , kilka kropel sosu sojowego ,
Soję namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować przez ok. 1.5 godz.
z dodatkiem soli . Następnie zemleć w maszynce .
Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na patelni .
Wszystkie składniki ( oprócz bułki )wymieszać , regulując gęstość
masy bułką tartą , masa ma być plastyczna nie może się kruszyć .
Duża ilość bułki powoduje że pasztet posiada gęstszą konsystencję
i po upieczeniu daje się kroić w plastry . mniej bułki pasztet
będzie można rozsmarować po pieczywie .
Gotową masę włożyć do formy najlepiej podłużnej piec w piekarniku ok. 45 min