Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort Myszka Minnie

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1 szkl
cukier
3/4 szkl
cukier waniliowy
1 op
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
serek mascarpone
500 g
cukier
3 łyżki
aromat rumowy
1/2 op
Dodatkowo: mleko
400 ml
dżem z czarnej porzeczki
1 słoik
barwniki spożywcze
4 szt
Biszkopt
8 szt
jajko
8 szt
poncz
3/4 szkl
woda
3/4 szkl
kajmak
300 g
masa
200 g
kremówka
200 g
Krem:
2 (rumowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Myszka Minnie

Kroki postępowania

1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pojedyńczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części.
Krok 1 - Tort Myszka Minnie foto
2
Masa: mocno schłodzony serek mascarpone ubijamy na sztywno z schłodzoną śmietanką. Następnie dodajemy masę kajmakową, chwilę miksujemy. Gotową masę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Krok 2 - Tort Myszka Minnie foto
3
Poncz: składniki ponczu łączymy ze sobą, mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolny blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy połowę dżemu porzeczkowego.
Krok 3 - Tort Myszka Minnie foto
4
Na to wykładamy połowę masy kajmakowej. Następnie przykrywamy środkowym blatem ciasta i znowu nasączamy, wykładamy resztę dżemu i resztę masy kajmakowej. Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Następnie przygotowujemy kremy w proszku wg przepisu na opakowaniu. Cienką warstwą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na kremie, który znajduje się na wierzchu tortu wykałaczką delikatnie rysujemy kształt myszka minnie.
Krok 4 - Tort Myszka Minnie foto
5
Następnie resztę kremu dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami i za pomocą szprycy wyciskamy myszkę.
Krok 5 - Tort Myszka Minnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 03.07.2012 13:07
prześliczny
Katarzyna87 02.07.2012 12:41
fajny
ziutula
ziutula 02.07.2012 09:52
po prostu EKSTRA torcik
Paweł10 02.07.2012 09:41
super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak