Przepis i sposób przygotowania na: Chałka - wersja nr3- wyrabiana w maszynie do chleba
Do formy od maszyny do chleba wbijamy jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.
Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki zostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.