Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki do barszczu czerwonego
Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety mielone. Proponuję korzystać z mięsa mielonego zrobionego w domu ze zmielonej szynki i łopatki. Do takiego mięska dodajemy 1 jajko, sól, pieprz czarny i kajzerkę namoczonej w wodzie. Wszystko mieszamy. Gdy ciasto będzie rzadkie dodajemy bułkę tartą. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę też ścieramy na tarce i łącznie z pieczarkami podsmażamy lekko na tłuszczu. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki z farszem pieczarkowym. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia. W miejscu ułożenia kuleczek lekko smarujemy tłuszczem. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 min w temp ok 180 stopni.