Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa marynowana w sosie pomidorowym - do słoika

4.7
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola szparagowa
1,5 kg
cebula biała
250-300 g
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
400 g
olej
2/3 szkl.
cukier
2/3 szkl.
Sól ziołowa jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda
1,5-2 szkl.
ocet 10 %
2/3 szkl.
czosnek
3-5 ząbków
Kucharek przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat
6 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa marynowana w sosie pomidorowym - do słoika

Fasolkę szparagową (najlepiej młodą, która nie ma łyka) obgotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w paski i zeszklić w oleju, dodać przyprawy, ocet, pastę pomiedorową.
Dusić kilka minut stale mieszając, a następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Fasolę odlać i przełożyć do garnka, dodać marynatę i mieszać, aż fasolka będzie nią dokładnie pokryta.
Jeśli sos jest zbyt gęsty - dolać nieco wody.
Fasolką napełnić słoiki i zapasteryzować.

Podawać jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.03.2014 12:33
przepraszam, ale przeoczyłam to pytanie... ja pasteryzuję na oko - proponuję 20-25 minut mniejsze słoiczki, a większe z 10 minut dłużej
16.07.2013 19:50
witam a ile ją pasteryzować?
Habibi 30.07.2012 16:28
Zapraszam do korzystania z moich przepisów, każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak