Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem - po czesku
Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże - mieszać, aż się rozpuszczą.
Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce - ostudzić.
Jajka utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier waniliowy oraz wlać stopione masło.
Wyrobić ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od ręki.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, utoczyć wałek, pokroić w równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Układać na deseczce lub tacy posypanej mąką, nakryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.
Kiedy wyrosną, ułożyć w parowarze lub na gazie zawiązanej na garnku.
Nakryć i gotować na parze przez 10-12 minut.
SOS:
Mięso pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na rumiano na smalcu.
Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości.
Doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Podawać pampuchy polane sosem.