Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem i dżemem

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeże drodże
4,5 dag
mleko
250 ml
cukier
5 dag
masło
2 łyżki
jajko
1 szt
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
żółtko jajek
1 szt
cukier
2 łyżki
dżem owocowy
białko
1 szt
mleko
3 łyżki
ciasto drożdżowe:
50 dag
mąka
50 dag
Masa serowa
20 dag
biały ser
20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem i dżemem

1.Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać pokruszone drożdże,125 ml ciepłego mleka i cukier,wymieszać z odrobiną mąki z brzegów. Przykryć bawełnianą ściereczką,odstawić na 20 minut
w ciepłe miejsce.
2. Stopić masło i wraz z 125 ml ciepłego mleka dodać do zaczynu. Wbić jajko,dodać szczyptę soli.Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie, lśniące i odchodzące od dłoni. Odstawić na 45minut do wyrośnięcia,pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.Ser dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
4. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki np. szklanką.Na środku każdego krążka należy zrobić wgłębienie w które nałożyć masę serową i dżem owocowy.
5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Białko wymieszać z mlekiem,posmarować brzegi bułeczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, w temp.180.
6.Upieczone bułki,posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.04.2013 09:16
domowe najlepsze
halina17 29.06.2012 11:53
bardzo smaczne drozdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak