Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Deser czekoladowy z sosem żurawinowym

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos
żurawina
5 dag
cukier wanilinowy
1 opakowanie
rum
1 kieliszek
mus jasny:
czekolada biała
3/4 tabliczki
jajko
1 sztuka
bita śmietana
70 ml
likier kokosowy
1 łyżka
mus ciemny:
czekolada gorzka
1/2 tabliczka
jajko
1 sztuka
śmietana
70 ml
cukier
1 łyżka
cukier wanilinowy
1/2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy z sosem żurawinowym

Białko ubijamy. Żółtko należy utrzeć z likierem kokosowym. Można dodać rozpuszczoną żelatynę. Białą czekoladę roztapiamy, łączymy z białkiem i śmietaną.
Białka ubijamy, żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy białka i bitą śmietanę. Nakładamy do pucharków na przemian jasny i ciemny mus.
Część żurawiny rozdrabniamy i podduszamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy kieliszek rumu i całe owoce. Przestudzonym sosem żurawinowym polewamy mus.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak