Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, po czym zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Żółtka i jajko rozetrzeć na puszystą masę z esencją waniliową. Do utartych jajek dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę, pozostałe mleko, sól i zamieszać. Do ciasto stopniowo wlewać ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać jagody z cukrem i bułką tartą. Z wyrośniętego ciasto uformować wałek, podzielić go na 15 części. Poszczególne części delikatnie rozwałkować, w środek nakładać nadzienie, zaklejać i formować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rzędy 3 x 5 bułek). Odstawić do wyrośnięcia na kwadrans, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 45 minut. Przygotować lukier: w miseczce wymieszać wodę, sok z cytryny, cukier puder i mieszać do czasu, aż nie będzie grudek. Ostudzone bułeczki polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.