Przepis i sposób przygotowania na: Placek z kurczakiem
Nadzienie:
1/2 kg filetu z kurczaka,
4 parówki drobiowe wędzone,
10 dag startego żółtego sera,
5 dag sera pleśniowego,
szkl. śmietany 18%,
4 jajka,
cebula,
czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać posiekany czosnek oraz cebulę, smażyć razem ok. 5 min. Jajka ubić, dodać śmietanę, posiekany szczypior, pokrojone w kostkę parówki oraz paprykę. Doprawić, dodać podsmażone mięso. Ser zetrzeć, 2/3 dodać do masy. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim formę na tartę o śr. 27 cm. Nałożyć farsz, posypać resztą sera. Piec ok. godz. w temp. 175st.