Przepis i sposób przygotowania na: sernik z kakao
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
80 g cukru
100 g masła roślinnego
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
500 g zmielonego białego sera
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 białka
2 jajka
3 łyżki masła
Wykonanie
Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagnieść z masłem, żółtkami i cukrem. Dosypać kakao i ugnieść. Wstawić do zamrażalnika na pół godziny.Do zmielonego sera dodać białka, całe jajka, cukry, budyń i masło i miksować. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć masę serową i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 50-60 min.