Przepis i sposób przygotowania na: Mini burgery
Kroki postępowania
W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut - ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.
Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta "sakiewki" i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.
Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części - po 4 kawałki z każdego liścia.
Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.
Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.