Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak bez piersi i udek
2 średnie
marchew
2 duże
pietruszka
2 szt
seler
1 szt
cebula
1/2 średnia
ziele angielskie
10 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
pieprz ziarnisty
15 ziaren
sól
Sklep Prymat
olej
50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski

Kroki postępowania

1
Kurczaki kroimy na małe kawałki (ja kupiłam 2 średnie kurczaki, nóżki i piersi użyłam do przygotowania innych potraw, a pozostałe mięso pokroiłam na mniejsze części). Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
2
Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kładziemy na papierze do gotowania i pieczenia i podsmażamy aż zrobi się niemal czarna. Dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
3
Zalewamy mniej więcej 3 litrami wody. Wrzucamy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gdy wywar się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy ogień, aby woda nam tylko lekko "pyrkała" przez 4-5 godzin.
Krok 3 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
4
Wywar przecedzamy i używamy do przygotowania przeróżnych warzywnych zup.
Krok 4 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak