Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z rabarbarem
Z tego przepisu przygotujesz ciasto z rabarbarem w dużej blaszce, dlatego jeśli spodziewasz się gości - ten przepis sprawdzi się idealnie. Ciasto z rabarbarem robi się według prostego przepisu, a jest ono świetnym deserem na letnie popołudnia, kiedy spotyka się cała rodzina. Do kawy, jak i na raz - ciasto z rabarbarem sprawdzi się idealnie!
Kroki postępowania
Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić na drobne kawałki.
Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać i dodać olej - połączyć. Na koniec dodać pokrojony rabarbar.
Gotowe ciasto wyłożyć na dużą blachę (22x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (albo posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą).
Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec około 40 minut.