Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lekko kwaśna tarta

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
150 gram
cukier drobny
25 gram
masło
125 gram
woda letnia
1 łyżka
śmietana 30%
150 ml
jajko
4 sztuki
cukier drobny
100 gram
sok z cytryny
5 łyżek
cukier puder
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko kwaśna tarta

Mąkę połączoną z solą,masłem cukrem oraz 1 łyżką wody bardzo dokładnie mieszamy.Następnie miksujemy. Ugniatamy ciasto .Wkładamy do lodówki na 30 minut. Surowe ciasto przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 s.c.Śmietanę ubijamy z jajkami,cukrem, sokiem z cytryny.Miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę cytrynową przelewamy na kruchy spód tartej. Fantazyjnie wkładamy kawałki cytryny .Podpiekamy 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 20.07.2012 14:57
wygląda super
fijolek91 14.07.2012 17:38
apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak