Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w grzybach ze śmietaną
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na paski między kośćmi.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z żeberkami.
Podlać wodą, dodać grzyby i przyprawy i dusić prawie do miękkości.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Śmietanę wlać do naczynia, wlać do niej trochę gorącego wywaru z duszenia żeberek, wymieszać i zahartować śmietanę.
Wlać śmietanę na patelnie z mięsem i grzybami, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, aby śmietana zgęstniała.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub z tym co się lubi.