Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szkl cukru
2-3 łyżki mąki
Wszystkie składniki należy ubić mikserem, postawić na ogień i gotować aż zgęstnieje.Odstawić.
Gdy wystygnie utrzeć masę z 50g masła, garścią drobno zmielonych orzechów włoskich i 3/4 łyżeczki cynamonu.
Wystudzone eklerki nadziewać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa. Ja robiłam z boku małą dziurkę i wciskałam w nią krem ( najpierw po jednej, potem do drugiej stronie).
Polewa:
2/3 tabliczki mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka
+ garść startych orzechów do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z mlekiem. Delikatnie ostudzić.
Maczać wierzch i boki eklerków w czekoladzie, odstawić na tackę i posypać startymi orzechami włoskimi.
Włożyć na chwilę do lodówki by czekolada szybciej zastygła.
Smacznego :)