Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pomarańczowy śmietanowiec

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko
6 szt.
cukier
1 szkl.
mąka
1 szkl.
mąka ziemniaczana
1/2 szkl.
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
ocet
1 łyżeczka
sól
szczypta
Sklep Prymat
masa
sok pomarańczowo-marchewkowy
1 l.
budyń waniliowy
3 szt.
śmietana 30%
2 kubki
rożki czekoladowe
pomarańcze
2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańczowy śmietanowiec

oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli dodawać stopniowo cukier aż powstanie biała lśniąca masa,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia delikatnie rozkłócić i wlać do ubitych białek,mąki przesiać dodać do masy i delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.ok.30min.budyń rozpuścić w 1/2 litra soku dodać cukier a pozostały sok zagotować masę budyniowa wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać aby nie powstały grudki zagotować i odstawić,śmietanę ubić dodać rozpuszczoną żelatynę,wystudzone ciasto przekroić na połowę na jedną część wylać masę budyniową a na drugą śmietanę gdy budyń wystygnie obie części skleić po wierzchu posmarować śmietaną schłodzić w lodówce,udekorować pomarańczami i czekoladowymi rożkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.08.2012 08:51
pycha
Rafał10 14.06.2012 08:44
rewelacyjne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak