Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowo pistacjowy
Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z 0,5 szklanki cukru.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i 0,5 szklanki cukru. Dodać ostygnięte letnie masło i dokładnie wymieszać. Powoli dodawać ubite białka (najlepiej mieszaj delikatnie ręką żeby było puszyste ciasto). Na końcu dodaj roztopioną czekoladę i śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Piecz w 180 stopniach około 40 min (po 35 min wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku, później lekko odchyl piekarnik i niech się powoli studzi).
MASA CZEKOLADOWA
W tym czasie jak ciasto będzie stygło w garnuszku roztop czekoladę, dodaj mleko. Odstaw do wystygnięcia.
Ubij śmietanę z cukrem na sztywno i powoli wymieszaj z masą czekoladową.
MASA PISTACJOWA
Serek mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj żółtko jaja i pół szklanki cukru.
Śmietanę ubij z pół szklanki cukru i jak już będzie ubita to dodaj do serka.
Ubij białko i dodaj do masy. Wszystko powoli mieszaj wsypując posiekane pistacje.
SKŁADANIE
W zimnym cieście wydrąż rów (Zrób takie jakby korytko czy miseczkę), dno możesz skropić jakimś likierem lub lekko wódką. Najpierw nałóż masę czekoladową, następnie masę pistacjową, znów czekoladową i posyp całość ciastem, które wcześniej zostało wydrążone.
Dobrze smakuje ze zmrożoną żurawiną :)