Boeuf Stroganow z pieczarkami

Boeuf Stroganow z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    50 dag
  • pieczarek

    25 da
  • mąki pszennej

    2 łyżki
  • niezbyt duże cebule obrane i pokrojone w cienkie półplastry

    2
  • śmietany kremówki

    0,5 szkl
  • koncentratu pomidorowego

    mała puszka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielona słodka papryka

  • drobno posiekanej natki pietruszki

    1-2 łyżki
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku i pokroić: najpierw w cienkie (półcentymetrowe) plastry, a później w poprzeczne paski. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Przełożyć cebulę do rondla. Rozgrzać na patelni drugą łyżkę oleju, włożyć 1/3 mięsa (mięso trzeba smażyć partiami, inaczej – zamiast się smażyć – puści sok i zacznie się dusić!). Smażyć mięso na silnym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni. Każdą usmażoną partię przekładać do rondla z cebulą. Ostatnią partię oprószyć mąką na 2 minuty przed końcem smażenia. Do rondla wlać śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, postawić na rozgrzanej płytce ochronnej i zagotować. Dodać pokrojone pieczarki i zagotować ponownie. Dusić pod przykryciem kilka minut, spróbować, ewentualnie doprawić (np. solą lub papryką), posypać natką pietruszki i natychmiast podawać na stół – w rondlu lub naczyniu żaroodpornym – z chrupiącą bagietką.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat