Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę dobrze posiekać i włożyć do garnka, podlać 2 szklankami wody i dusić 1-1,5 godziny.
Cebule umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę, smażyć na niedużym ogniu do zarumienienia. Pieczarki umyć, obrać, oczyścić z ogonków i pokroić w słupki, dodać do cebul, oprószyć solą i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.
Do kapusty dodać grzyby i zesmażone pieczarki, dodać dość sporą ilość czarnego pieprzu mielonego i dokładnie wymieszać, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy mamy już ostudzony farsz, z podanych składników zagnieść miękkie elastyczne ciasto i włożyć je do folii alumioniowej na 15 minut.
Ciasto dzielić na części i wałkować na płaskie placki, z których wykrajać szklanką lub wycinakiem kółka, nakładać farsz i dokładnie zaklejać.
Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Pierogi wkładać do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dno przekładać je do pojemnika lub na talerz - jeśli maja być przechowywane. Do bezpośredniego jedzenia pierogi wyjmujemy od razu na talerz.