Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowo -truskawkowo.
Rozbijamy jajka .
Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy 5 łyżek cukru i ubijamy by piana była szklista.
Żółtka ucieramy , miksujemy z resztą cukru.
Wlewamy do ubitej piany delikatnie łacząć z nią .
Dosypujemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy by piana nieopadła.
Wylewamy ciasto do podłużnej formy 25 x32 cm wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem i posypaną mąką .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 15 minut.
Wyciągamy biszkopt z blaszki razem z folią , studzimy.
W tej samej blaszce pieczemy drugi biszkopt .
Gdy mamy gotowe dwa biszkopty, jeden wkładamy do formy na czystą folię aluminiową .
Skrapiamy delikatnie ponczem: przegotowaną wodę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.
Układamy pokrojone w plastry czy małe kawałki truskawki.
Sernik instant firmy na "D ' bo ten jest najlepszy i najwiecej wychodzi, robimy wg przepisu na opakowaniu.
Wylewamy na biszkopt ,a następnie przykrywamy drugim także nasączonym biszkoptem. Lekko dociskamy.
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody studzimy.
Na wierzch biszkopta układamy połówki truskawek.
Zalewamy tężejącą galaretką .
Chłodzimy około 2 - 3 godziny.