Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Delikatny barszcz czerwony

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone
1,2 kg
marchew mała
1 szt
pietruszka mała
1 szt
seler mały
0,5 szt
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
kwas buraczany
1,5 szklanki
sok z cytryny
1 łyżka
jabłko
0,5 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
grzyby suszone
6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny barszcz czerwony

Grzyby moczymy ok. 15 min w letniej wodzie a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy - wodę zachowujemy. Buraki i włoszczyznę obieramy i razem z przyprawami gotujemy ok. 30 min. Studzimy i odcedzamy - wywar zachowujemy. Wywar z buraków i warzyw, wywar z grzybów, kwas buraczany i sok z cytryny mieszamy. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Wrzucamy też połowę jabłka bez gniazda nasiennego. Wszystko razem gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak