Przepis i sposób przygotowania na: Esencjonalny rosół z oczkami
Zmniejszyć nieco ogień. Warzywa umyć, obrać i w razie potrzeby podzielić na mniejsze części, dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień do takiej postaci, kiedy woda będzie tylko lekko pyrkać, tzn. będą wypływaly bąbelki*.
Wrzucić wszystkie przyprawy i przykryć garnek.
Cebulę dokładnie umyć i obrać ją tylko do ostatniej brązowej łupinki, przekroić na pół i położyć na rozgrzanej kuchence lub ogniu, musi się tak opalić, żeby była całkiem zwęglona od strony opalanej**.
Cebulę dodać do rosołu i z powrotem przykryć garnek. Zostawić tak na malutkim ogniu na kilka godzin, tj. 2-3, im dłużej, tym rosołek będzie smaczniejszy.
Lubczyk dodaje się na chwilę przed podaniem zupy, żeby jego delikatny smak podkreślił smak rosołu, ale żeby nie uleciał pod wpływem długiego gotowania.