Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Następnego dnia postawić garnek na kuchence i zagotować wodę z fasolą. Dodać sól, pieprz w ziarenkach, wiele angielskie i listek (kość wędzoną) i gotować na niedużym ogniu.
W czasie gotowania fasoli na dwóch łyżkach oleju zarumienić boczek, dodać go do fasoli - tłuszcz zostawić na patelni. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju, co boczek i dodać do garnka. Gotować całość na niewielkim ogniu około 1 godziny - aż fasola będzie w środku tylko odrobinę twarda.
Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować, dodać pokrojone w plasterki parówki. Na patelni zesmażyć razem mąkę z masłem i wlać najpierw jedną, a potem drugą chochelkę wywaru fasolowego, cały czas mieszając. Zasmażkę wlac do garnka i jeszcze chwilę razem podgotować.
Doprawić do smaku kminkiem, cząbrem, mielonym pieprzem, spróbować i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw.